OPTATIVA 2n

PETITES INVESTIGACIONS


Per veure la presentació d'aquesta optativa cliqueu aqui

PRESENTACIÓ PETITES INVESTIGACIONS




EL MÈTODE CIENTÍFIC.


El mètode científic és la manera com treballen els científics. 
Es va començar a desenvolupar al segle XVI. Un dels seus impulsors va ser Galileo Galilei, al que molts consideren el pare de l’experimentació planificada y sistemàtica.
Les etapes que s’han de seguir en aquest mètode de treball son les següents:


  • Observació d’un fet.
  • Recerca de dades.
  • Formulació d’una hipòtesis.
  • Experimentació.
  • Elaboració de lleis , teories o conclusions.




Per entendre millor per a que serveix el mètode científic, mira el que expliquen la Laura i en Joan




Si encara no ho veus clar, en BEAKMAN t'ho farà més fàcil

INFORME DE PRÀCTIQUES


Els punts que ha de tindre un informe d'una pràctica han de ser els següents:
1) Títol
2) Objectiu
3) Material
4) Procediment
5) Conclusió

ESCURADENTS I L'AIGUA QUE ELS FA MOURE
Avuí veurem com l'aigua expandeix i mou els escuradents a poc a poc.


ÍNDEX DE REFRACCIÓ
Avui aprendreu el concepte de índex de refracció que és una magnitud que relaciona la velocitat de la llum en el buit i en l'aire.  S'usa molt en la fabricació de vins o suc de fruites.


AEROLLISCADOR
Avui un aerolliscador, un aparell que ens servirà per explicar les lleis de Newton.

CATALITZADORS
Avui veurem que són els catalitzadors i com d'importants són a la nostra vida.

video catalitzador iodur de potassi

REACCIONS EXOTÈRMIQUES
Avui veurem que són les reaccions exotèrmiques i com fan variar la temperatura.

video de reacció exotèrmica

LA GERMINACIÓ DE LES LLAVORS

Avui investigarem què necessiten les llavors per germinar. 
Farem servir el mètode científic i, a partir dels nostres coneixements, farem diverses hipòtesis per esbrinar què és necessari perquè es produeixi la germinació. Després farem l'experiment.

Problema a investigar:  Per què germinen les llavors ?.

Quines variables intervenen? Aigua, llum, gasos, sòl (nutrients), temperatura adequada...

Hipòtesis possibles: 

1 - Control.
2 - Potser necessiten aigua.
3 - Potser necessitem llum.
4 - Potser necessiten aire.
5 - potser necessitem sòl (nutrients)

EXPERIMENT

Per a demostrar les hipòtesis formulades. posarem unes llavors de llentíes en un vasos de precipitats i observarem el que succeieix després d'eliminar la variable a estudiar.

1 - Llavors + cotó + aigua + aire + llum  : HA GERMINAT

 

Aquest experiment no ens permet arribar a cap conclusió, ja que no hem fixat cap de les variables.

2 - Sense aigua : NO HA GERMINAT. 


Després de cinc dies no s'ha produit la germinació. Podem concloure que la hipotesi 2 és certa:

            Les llavors necessiten aigua per germinar.






3 - Sense llum.   HA GERMINAT

Encara que sembli estrany, les llavors han germinat sense llum, això sí, més blanques i llargues, ja que no tenen cloroplasts i busquen la llum. Pert tant, la hipòtesi 3 és falsa:

                  Les llavors NO necessitem llum per germinar.

Aixó és degut a que inicialment no necessiten fer la fotosíntesi, s'alimenten dels nutrients de la pròpia llavor.


4 - Sense aire (dins d'un aparell de fer el buit)  HA GERMINAT


Creix menys però no sembla que els gasos siguin imprescindibles per a germinar. 


5 - Sense cotó. NO HA GERMINAT

 

Probablement germinaria si treiem l'aigua.
Hauriem de fer més experiments...

MÀ ROBÒTICA
Construim una mà robotica.



LA PRESSIÓ   







Avui a l'optativa de Petites Investigacions hem estudiat què es aixó de la pressió i també hem fet una mica de "màgia"...

Primer hem travessat un globus amb una agulla de fer punt sense petar-Ho... No us ho creiu ?... Doncs mireu :


 Després vam inflar un globus sense tocar-ho, utilitzant un aparell de fer el buit :

          

Vam aixafar una llauna de refresc, senser fer cap força, provocant una "IMPLOSIÓ"... Mireu, mireu !


Vam introduir un ou dins un erlenmeyer sense que el toquèssim.
Amb un paper i un regle dona-li cops secs al regle, explica que passa després.


FEM VOLAR COETS !

Avuí volem fer un coet... Mirarem el programa dinamiks de TV3 per aprendre a fer-ho, i també aprendrem més coses sobre la Pressió.


EL COET EXPLORADOR (Dinamiks)





       

Com fer sabó...





FEM SABÓ ! 

Nosaltres ho intentem !!!

Material:   - 20 grams de NaOH 
                  - 75 mL d'aigua destil·lada
                  - 100 mL d'oli reciclat
                  - guants
                  - Vareta de vidre.
                  - Motlle (Tetrabrick de llet).



2-Disolem en 75 mL d'aigua destil·lada.           3-Afegim 100 mL d'oli reciclat molt lentament.

 

4-Anem remenant una bona estona fins que es fa una mescla espesa.

5- Aboquem la mescla en un tetrabrick de llet tallat.

6- Deixem reposar durant 2 dies i aqui tenim els RESULTATS !!







LA COL LLOMBARDA


SUPERSTAR !!!









Bullim unes fulles de col i filtrem el suc.               Preparem 5 tubs d'assaig amb substàncies 
                                                                                    d'acidesa variada com, per exemple:
                                                                                            - suc de llimona, amoníac, lleixiu, aigua
                                                                                              destil·lada, bicarbonat i sabó.

                                               I això és el que va passar !!!



Amb el suc obtingut de bullir unes fulles de col llombarda podem fabricar un magnífic indicador que ens permet diferenciar substàncies bàsiques (o alcalines) i àcides.

En aquest clip podeu comprovar com hem fet canviar el color del suc de llimona,l' amoníac, el lleixiu, el bicarbonat, l'aigua i el sabó, en tirar-li el suc de la col…


col llombarda






EL CLUB DELS ESPÍES


Una forma senzilla de descobrir 
els "lladres": Les seves empremtes digitals els delaten.



Només necessitem:
     Carbó actiu, 
     un pincell,
     paciència i ...








 

JA ESTAN FITXATS !


























L'ERUPCIÓ DEL VOLCÀ



MATERIAL

- AMPOLLA DE PLÀSTIC PETITA.
- PAPER DE DIARI.
- CINTA ADHESIVA.
-VINAGRE, SABÓ LÍQUID, BICARBONAT SÒDIC I COLORANT DE SAFRÀ.


PROCEDIMENT










CIENTÍFICS A LA CUINA




FLUID NO NEWTONIÀ
Saps que hi ha alguns fluids que poden ser a la vegada líquids o sòlids depenent de la pressió que apliquem? Ver conèixer-los necessitarem dos ingredients: Farina de blat de moro fina( Maizena) i aigua.


Si t'agrada "El hormiguero", ells han fet el mateix experiment però varen utilitzar més paquets de farina.


TENSIÓ SUPERFICIAL DE L'AIGUA
La força que manté unides a les molècules d'aigua de la superfície s'anomena tensió superficial. Gràcies a la tensió superficial, alguns insectes com els mosquits poden caminar sobre l'aigua.





També podem girar un got ple d'aigua cap per a baix sense que es derrami l'aigua.


T'ha agradat ??
Si vols més.... visita aquesta pàgina


RECERCA EN ACCIÓ

 

 

 

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada